VRF KLİMA SİSTEMLERİ
Isınma ve serinleme gereksinimleri, toplulukların insanlığın ilk dönemlerinden beri çözüm aradığı öncelikli ihtiyaçları arasında yer almıştır. İlk çağlarda ateş, su birikintisi, el yapımı ilkel aletlerin kullanımı gibi yöntemler ile giderilen bu ihtiyaçlar, zamanla insanlığın durdurulamaz gelişimi neticesinde, meydana gelen büyük hava değişimlerinin de etkisiyle yerlerini daha akıllı ve işlevsel iklimlendirme teknolojilerine bırakmıştır. Öyle ki bugün bu alanda basit bir pervaneden, nem kontrolü yapabilen tam otomasyonlu iklimlendirme cihazlarına kadar bulunduğunuz ortamın iklimini dilediğiniz gibi yönetebileceğiniz envai çeşit cihaza sahip olmak mümkündür.
Yüksek iklimlendirme teknolojisi ile insan hayatına gelen konfor ve rahatlığı tahmin etmek güç değil. Elbette bu durum beraberinde ek enerji tüketimini de getirecekti. Keza öyle de oldu. Durum böyle olunca günümüzde iklimlendirme alanında konfor ve rahatlığın yanı sıra bu işlemi minimum enerji ile ihtiyaca en uygun şekilde çözebilecek sistemlerin kullanılması da büyük önem kazandı.
Günümüzde iklimlendirme teknolojisinin ulaştığı son nokta olarak nitelendirebileceğimiz, ülkemizde ve yurtdışında kullanımı giderek yaygınlaşan VRF Klima Sistemleri, yüksek konfor ve performans sağlama, düşük enerji tüketimi gibi özelliklerinin yanı sıra kullanıcıya esnek çözümler sunabilmektedir.
Birçok faydalı özelliği ile öne çıkan VRF Klima Sistemleri, genel hatları itibariyle nasıl çalışmaktadır, biraz da bu konuya değinelim. Dış ve iç ünite, bu üniteleri birbirine bağlayan bakır boru hattı ve kontrol ekipmanlarından oluşan bu sistem, ısı enerjisini aldığı kaynağa göre hava ve su kaynaklı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Dış üniteler bu iki seçeneğe göre farklılık göstermektedir. Sistemin kurulacağı alan için; uygulama tipi, uygulama yeri ve kullanıcı ihtiyacı gibi değişkenler göz önünde bulundurularak en doğru ve verimli VRF seçeneğine karar verilmektedir.